Salaš Zbojská
Zbojská je miesto, kde si prijde na chuť asi každý. Mäsožrúti, vegetariáni, slovenskú kuchyňu obľubujúci hladoši a hlavne celiatici.
Ponuka bezlepkových jedál nie je nekonečná, ale to, čo by ste hľadali na Salaši tu v bezlepkovej verzii určite nájdete. Medzi predjedlami si môžete pochutiť na:
- Salašníckom tanieri (Ovčí syr, oštiepok a parenica),
- Zbojnícky lopárik (Slanina, klobáska, oštiepok a cibuľka),
- Šmirkas (Bryndzová nátierka) v prípade ak si k nej donesiete vlastný bezlepkový chlebík
- a nakoniec majú v ponuke ešte Klobásu z koliby.
My nie sme veľmi predjedloví, ale skôr si radi dáme nejakú domácu polievočku. Objednali sme si Vrchársku polievku, čo je v preklade Kapustová polievka s fazuľou, údeným mäsom, klobásov a smotanou. Inak si môžete dať aj Kurin kúpeľ, Kapustovú, Cesnakovú či Pečeňovú polievku.
No a v neposlednom rade prečo sme sem vôbec prišli, predsa na Bryndzové halušky. Cesto bolo veľmi jemné a pevné, čo pri bezlepkových haluškách je občas problém, že sa z nich spraví taká trošku kaša. Chuťovo boli naozaj vynikajúce. Čo sa týka bryndzy, tá bola klasicky zmiešaná so smotanou, ale slaninka nám celý pokrm ešte vylepšila, lebo bola pekne opražená. Popri bezlepkových jedlách sme ochutnali aj lepkové Bryndzové pirohy so slaninkou a cibuľkou, ktoré nemali chybu.
Po veľmi dlhej dobe, ak nie po prvýkrát v mojom živote, som nedostala na Salaši, či reštaurácii, polotovar. Boli krásnej žltej farby a dokonca aj každý piroh vyzeral na domáci produkt rovnako. Asi v tom majú prax.
Ak by ste ešte stále neboli zasýtení tak sladká bezpleková bodka na koniec Vás určite poteší. Zbojská ponúka bezlepkové palacinky plnené čokoládou a ovocím, banán v čokoláde alebo v horúcejších dňoch padne vhod aj dobrý zmrzlinový pohár.
Salaš Zbojská odporúčame všetkými desiatimi, škoda len, že tie bezlepkové jedlá nie sú aj bezlaktózové. Určite by sme sa potom už vôbec nemuseli obmedzovať.