5 dôvodov, prečo nestačí informatiku len vyštudovať

Už sa neboja ani zástupcovia Ministerstva školstva, ani nezávislí odborníci na vzdelanie povedať nahlas, že nie každá vysoká škola zaručí pohodlný život a kvalitné uplatnenie. Veď každý by rád býval na úrovni, vozil sa na novom aute a viackrát do roka si doprial dovolenku či iný rozmar, ktorým nakŕmi svoje potreby. Treba však povedať, že ani lepšia škola nemusí znamenať jednoznačne úspech, najmä ak zbieraš „éčka“ a víkend pre teba znamená len ruka hore a opica na druhý deň.

Najmä o informatike sa v posledných rokoch vraví ako o „škole so zlatým dnom“. Nástupné platy omnoho vyššie oproti konkurencii, zdanlivo ľahká práca za počítačom. Je to však skutočne také „leháro“? Na túto otázku nám pomohol odpovedať Martin Hrnko, ktorý ešte v 90-tych rokoch študoval informatiku práve v Bratislave a následne prešiel do praxe. Za viac než 15 rokov spolupracoval s mnohými programátormi a IT špecialistami.

„Relevantná prax z oblasti, v ktorej chce absolvent pôsobiť, ovládanie cudzieho jazyka, aby vedel komunikovať na odbornej úrovni. Ďalej je to určite CV, to, že ste brigádovali v supermarkete je fajn, no o Vašich schopnostiach to veľa nenapovie. Radšej tam dať vlastný projekt, ktorý ste si vymysleli a realizovali a osvojili si pri ňom napríklad nejaký program či programovací jazyk. To v zásade platí pre IT oblasť a ja osobne oceňujem spomenuté veci, ak mi ich absolvent dokáže predať,“ takto to vidí dnes už generálny riaditeľ QBSW, Martin Hrnko, ktorý tiež začínal ako absolvent. My sme jeho myšlienky rozviedli a máme pre vás odporúčania ako sa zlepšovať a nebyť „človek milión“ na trhu práce.

zdroj: giphy.com

1. Yes.. dog.. right? Nenaučí ťa cudzí jazyk.

Nikto ťa nebude skúšať zo slovíčok či nepravidelných slovies. Čaká sa však, že môžete byť umiestnený aj na medzinárodný projekt, kde je potrebné, aby ste vedeli opísať svoj problém exaktne či ponúknuť riešenie, samozrejme, v angličtine. Určite je veľa spoločností, ktoré ocenia aj nemčinu či francúzštinu, no angličtina je nespochybniteľný základČítajte knihy, pozerajte seriály/filmy bez dabingu. Obklopte sa cudzím jazykom aby sa stal úplne prirodzenou súčasťou vášho „skillsetu“.

2. Škola za teba nezíska praktické skúsenosti

Ak ste absolvent, nikto od vás nečaká 3 ročnú prax na pozícii senior vývojára. Podobne ako pre iné oblasti aj tu je vítaná prax v relevantnej spoločnosti. Že ti nikto nechce dať plat? Napíšte do firiem, že máte záujem aj o neplatenú stáž, aj to v CV vyzerá lepšie a určite naberiete cenné skúsenosti na úvod pracovného života. Ak ťa práve zaujíma programovanie, začať môžeš napr. aj na Codeacademy. Zaujímavou voľbou je aj tvorba vlastnej mobilnej aplikácie a jej zverejnenie v AppStore či Google playstore. Na škodu nebudú ani skúsenosti z programátorských súťaži či vlastná iniciatíva v startup projekte.

zdroj: giphy.com

3. Nevleje ti do hlavy aktuálne trendy

Vieš vymenovať aktuálne trendy z oblasti? Na ktorých weboch hľadáš novinky a kde riešiš problémy? Firmy nehľadajú chlapcov so založenými rukami a pivom na stole. V ich hľadáčiku sú ľudia, ktorí proaktívne riešia oblasť, kde hľadajú uplatnenie. To je dôkazom, že aj na strane uchádzača je záujem o profesiu a nezačína na sebe pracovať až keď mu niekto platí. Ak chceš preraziť v IT, mal by si poznať aj StackOverFlow.

4. Neurobí konferenciu v tvojej izbe na intráku

V Bratislave ale už aj v Košiciach sa pravidelne konajú rôzne konferencie, školenia, niektoré platené, no nájde sa mnoho takých, kam sa dostaneš aj bez platenia. Hlavne je byť v obraze, sledovať komunitné portály pre oblasť, v ktorej chceš raz pôsobiť a chytiť sa šance. Využiť príležitosť počuť pár zištných rád od ľudí, ktorí si už preskákali začiatky a sú v pozícii, v ktorej by si sa rád ocitol aj ty sám.

 zdroj: giphy.com

5. Na študijnom ti nevyrobia ukážkové CV

Ďalšou príležitosťou, kde môžeš zažiariť oproti konkurencii je reklama vlastnej osoby. Personalisti na druhú stranu ani nepozrú, preto daj všetko dôležitú na tú úvodnú. Ak prídeš s dokrčeným „cévečkom“, kde budeš písať o rodičoch, o tom ako si pôsobil v študentskej spoločnosti a na jarmoku u vás v dedine, zažiariš akurát v zlome svetle. Namiesto toho si môžeš zriadiť profil na LinkedIn, pravidelne ho aktualizovať  v prípade potreby cez akýkoľvek generátor si ho vytlačiť ako fyzické CV, čo sa na pohovor hodí priniesť. V tvoj prospech bude hrať aj útržok vlastného kódu či problém, ktorý si riešil vo svojej záverečnej práci na VŠ.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *